eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Morszczuk Eli zapiekany ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Usmażony i później zapieczony z pieczarkami, śmietaną i serem morszczuk. Taka zapiekanka musi być zawsze w święta Bożego Narodzenia.

Morszczuk Eli zapiekany ze śmietaną

Składniki:

Morszczuk Eli zapiekany ze śmietaną

ryby

pieczarki

śmietana

dodatki

  • 15 dkg sera żółtego

Sposób przygotowania:

Morszczuk Eli zapiekany ze śmietaną

przygotowanie ryb

Morszczuk Eli zapiekany ze śmietaną
Usmażonego morszczuka przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Morszczuka odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Jajko roztrzepać. Przygotować bułkę tartą. Maczać rybę w jajku i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę z obu stron na rumiano. Przełożyć morszczuka do naczynia żaroodpornego.

przygotowanie cebuli

Morszczuk Eli zapiekany ze śmietaną
Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę .

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie pieczarek

Morszczuk Eli zapiekany ze śmietaną
Oczyszczone pieczarki pokroić na mniejsze kawałki.

Pieczarki oczyścić i pokroić.

przygotowanie pieczarek cd

Morszczuk Eli zapiekany ze śmietaną
Pieczarki i cebulę doprawione solą,pieprzem usmażyć na maśle.

Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie zapiekanki

Morszczuk Eli zapiekany ze śmietaną
Pieczarki z cebulą wyłożyć na usmażoną rybę.

Usmażone pieczarki wyłożyć na rybę.

przygotowanie zapiekanki cd

Morszczuk Eli zapiekany ze śmietaną
Wymieszaną z jajkami śmietanę wylać na pieczarki.

Do śmietany dodać jajka, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Mieszankę wylać na pieczarki.

przygotowanie zapiekanki cd

Morszczuk Eli zapiekany ze śmietaną
Całość posypać tartym serem i zapiec.

Żółty ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i wyłożyć na rybę ze śmietaną. Rybę zapiekać około 30 minut (aż ser się zrumieni) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Smacznego!


Tagi:

ryby morszczuk