ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Molekularne gazpacho

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kuchnia molekularna daje wiele nowych możliwości serwowania dań, nie zmieniając ich smaku i aromatu. Wbrew pozorom nie jest taka trudna.

Molekularne gazpacho Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Molekularne gazpacho

 

  • 1/2 pakowania leczo Hortex
  • 2 większe pomidory
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 150 ml wody pomidorowej
  • 100 ml octu balsamicznego
  • szklanka mocno schłodzonej oliwy
  • 7 g agar agar
  • kolendra/bazylia/pietruszka do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Molekularne gazpacho
Sparzamy pomidory, zdejmujemy skórkę i pozbywamy się nasion (zbierając w miseczkę wyciekający sok). Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy zebrany sok, rozmrożone warzywa Hortex i przy pomocy blendera miksujemy wszystko na dość gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odlewamy do garnka 200 ml gazpacho i dodajemy do niego 3 g agaru i dokładnie mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok min, następnie przelewamy całość do kwadratowego naczynia i odstawiamy do wystudzenia i ścięcia. Wodę pomidorową przygotowujemy w następujący sposób : Pomidory kroimy dość drobno, delikatnie uciskamy i całość umieszczamy w kilkukrotnie złożonej gazie na sitku, które ustawiamy na jakimś naczyniu i pozwalamy wodzie spokojnie skapywać. Nie należy tego wyciskać, kiedy płyn wyciekający zacznie być już czerwony i mętny sitko zdejmujemy. Wraps z wody pomidorowej: 150 ml wody łączymy z 2 g agaru i dokładnie mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i dotujemy 2 min. Następnie wylewamy na płaskie talerze cienką warstwę i wstawiamy do lodówki, aby się ścięło. Molekularny kawior z octu balsamicznego: 150 ml octu balsamicznego mieszamy z 2 g agar agar i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok min. odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Następnie nabieramy płyn w strzykawkę i kropelkujemy go do szklanki z mocno schłodzonym olejem. Następnie przecedzamy je na sitku. Wykonanie dania. Kiedy wrap z wody pomidorowej jest ładnie ścięty delikatnie zdejmujemy go z talerza. Na środek układamy pokrojone w kostkę gazpacho, listki kolendry i kuleczki kawioru. Całość delikatnie zwijamy jak naleśnika, dekorujemy wedle uznania.
Molekularne gazpacho
Odrobina kreatywności, a zwykły chłodnik nabiera innego wymiaru.