Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Moj domowy gyros wieprzowy.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Danie ostre i "zapachowe" ale bardzo smaczne. Taka drobna namiastka greckiej kuchni w domowym wykonaniu.

Moj domowy gyros wieprzowy.

Składniki:

Moj domowy gyros wieprzowy.

 

  • 600g wieprzowiny /lopatka, karkowka , moze byc szynka /
  • 1 czerwona papryka
  • musztarda
  • 5 lyzek oleju
  • lyzka przyprawy gyros
  • po lyzeczki papryki w proszku
  • pol lyzeczki oregano
  • 1 zabek czosnku
  • pieprz
  • sol
  • 1 duza cebula
  • sos tzatziki- jako dodatek
  • lyzka oleju do smazenia

Sposób przygotowania:

Moj domowy gyros wieprzowy.
Kroje wieprzowine w cienkie paski i mieszam je z musztarda / 1czubata lyzeczka /. Do miseczki wlewam olej, dodaje przecisniety czosnek, oregano, papryke, przyprawe gyros, lekko sole , pieprze i mieszam.Wkladam paski miesa z musztarda i po wymieszaniu odstawiam na 2-3 godzinki. Papryke kroje w krotkie cienkie paski a cebule w cienkie talatki. Dobrze nagrzewam patelnie z jedna lyzka oleju , wkladam miesko i smaze bez przykrycia. Kiedy mieso zacznie puszczac sok - dodaje papryke i smaze dalej od czasu do czasu mieszajac. Jak wszystko zacznie sie przypiekac - wyjmuje na talerz i na wierzch ukladam plasterki surowej cebuli.Jako dodatek - obowiazkowo porzadna lyzka sosu tzatziki . Danko podaje z jakas suroweczka i podpieczona bagietka np. czosnkowa. Robie je przewaznie na kolacje bo po takim jedzonku wszyscy " ziejemy" czosnkiem z cebula :))