anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Linguine z brązowymi pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pomysł na błyskawiczny obiad, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny.

Linguine z brązowymi pieczarkami

Składniki:

Linguine z brązowymi pieczarkami

 

  • świeży makaron linguine – 250 g
  • brązowe pieczarki - 300 g
  • cebula - 1 szt.
  • świeże oregano – do smaku
  • oliwa – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka
  • śmietana kremówka - 150 ml
  • sól – do smaku
  • pieprz świeżo mielony – do smaku

 

  • DO PODANIA:

 

  • starty parmezan
  • świeże listki oregano

Sposób przygotowania:

Linguine z brązowymi pieczarkami
Obraną ze skórki, umytą i posiekaną cebulę lekko podsmażam na łyżce oliwy. Gdy cebula lekko zmięknie odgarniam ją na brzeg patelni i dodaję oczyszczone, opłukane i pokrojone pieczarki. Smażę na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. U mnie nie trwało to długo, ale jeśli pieczarki puszczą dużo soku, to smażymy dłużej, aż się on nieco zredukuje.Następnie dodaję łyżkę masła, sól, pieprz, mieszam i smażę jeszcze minutę. Wlewam śmietanę, doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Zdejmuję z ognia, dodaję listki świeżego oregano,mieszam i ewentualnie jeszcze raz doprawiam do smaku solą i pieprzem. Świeży makaron linguine gotuję w dużej ilości osolonej wody. Gotowy, odcedzam i przekładam do rondla z sosem. Mieszam i podaję posypany listkami świeżego oregano i tartym parmezanem. *gdyby sos był bardzo gęsty można dodać 1 lub 2 łyżki wody, w której gotował się makaron

Tagi:

makaron