kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Likier śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Śmietany zagrzać z cukrami (nie gotować),

Likier śmietankowy

Składniki:

Likier śmietankowy

 

  • śmietana słodka 500 ml
  • śmietana kwaśna 12% 100 ml
  • spirytus 90% 1 szklanka
  • rum 60 ml
  • pomarańcza ze skórką 1/2 sztuki
  • cytryna ze skórką 1 sztuka
  • cukier 1 szklanka
  • cukier wanilinowy 2 sztuki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Likier śmietankowy
dodać sparzone owoce i pokrojone na duże kawałki, dodać rum i spirytus. Wlać wszystko do szklanego naczynia ze szczelnym zamknięciem, zostawić na 2 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu, codziennie wstrząsając. Następnie zostawić na 3 tygodnie w spokoju, po 3 tygodniach przefiltrować i przelać do butelek. Pozostawić na 1-2 miesiące im dłużej stoi tym lepsze