Likier kawowy na mleku zagęszczonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wielbicielką alkoholu nie jestem, ale lubię mieć co nieco, by poczęstować gości. Jak dla mnie wyszedł zbyt mocny, ale dla innych był słaby.

Likier kawowy na mleku zagęszczonym

Składniki:

Likier kawowy na mleku zagęszczonym

 

  • 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml wódki

Sposób przygotowania:

Likier kawowy na mleku zagęszczonym
Mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kawę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu (cały czas mieszając) przez ok. 5 minut.

Po tym czasie zestawiamy z ognia i dokładnie studzimy.

Do wystudzonej masy kawowej dodajemy wódkę, mieszamy, przelewamy do butelki/karafki i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.