SUPERPRZEPIS

Leśny mech z cytrynową nutą

  • 6
  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Leśny mech z cytrynową nutą

Kiedy moja siostra poczęstowała mnie kawałkiem ciasta szpinakowego musiała je upiec. Jest lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźną nutą cytrynową. Polecam!

Składniki:

Leśny mech z cytrynową nutą

podstawowe

  • Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu

 

 

Sposób przygotowania:

Leśny mech z cytrynową nutą

1

Leśny mech z cytrynową nutą
Przygotowujemy ciasto biszkoptowe, w pierwszej kolejności ubijając na sztywno białka.

Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć ale można to zrobić również tego samego dnia ;)
Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu dolewamy łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w cieście a zneutralizuje smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak.

2

Leśny mech z cytrynową nutą
Ciasto dobrze jest upiec zień wczęsniej. Wtedy łatwiej je ładnie rozkroi

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego.

3

Leśny mech z cytrynową nutą
Górny blat ciasta kruszymy, będzie stanowił wierzch leśnego ciasta.

Górny blat ciasta rozkruszamy. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z śmietan-fixem aż uzyskamy łagodne pagórki. Partiami dodajemy mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem i miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników.

4

Leśny mech z cytrynową nutą
Składamy ciasto w kolejości: blat szpinakowy, masa smietankowo-cytrynowa,

Spód ciasta wkładamy do formy do pieczenia. Krem nakładamy na ciasto szpinakowe i równo rozsmarowujemy. Na wierzch równo rozsypujemy skruszoną część ciasta. Dość mocno dociskamy. Dekorujemy truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed podaniem.