Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Leśna karkówka z grzybami i suszonymi pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Typowo sezonowe danie. Nic nie może lepiej smakować niż smak własnoręcznie uzbieranych grzybów. Palce lizać!

Leśna karkówka z grzybami i suszonymi pomidorami

Składniki:

Leśna karkówka z grzybami i suszonymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Leśna karkówka z grzybami i suszonymi pomidorami
Opłukane grzyby zalewamy dwoma szklankami wody. Czekamy aż napęcznieją. 

Mięso rozbijamy tłuczkiem. Z każdej strony oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 h w temperaturze 180 stopni C. 

Grzyby gotujemy przez pół godziny (w wodzie, w której się moczyły). Dokładamy rozmaryn i suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Gotujemy ok. 5 min. 

Zabielamy śmietaną i zagęszczamy łyżką mąki. Solimy i pieprzymy do smaku. Upieczoną karkówkę polewamy przygotowanym sosem. 

Danie podajemy z kaszą gryczaną i z ulubionymi dodatkami.