nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Leniwe na słodko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Szybki i lekki obiad, gdy czasu mało.

Leniwe na słodko

Składniki:

Leniwe na słodko

 

  • 50 dag twarogu (półtusty)
  • 2 jajka
  • ok. 1 1/2 szkl mąki
  • + mąka do podsypywania
  • 2 łyżki cukru
  • mały cukier wanilinowy (10g)
  • śmietana do polania
  • cukier do posypania
  • szczypta soli i 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Leniwe na słodko
1. Ser przepuszczamy dwa razy przez praskę i umieszczamy w misce. Dodajemy jajka i dosypując mąkę wyrabiamy wszystko na jednolitą masę, dosypując również cukier i cukier wanilinowy. 2. Dużą tacę lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy porcjami przygotowaną masę i formujemy z niej wałeczki. Tniemy je w romby lub paseczki. 3. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i olejem. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy leniwe i gotujemy je na mniejszym ogniu przez ok. 5-6 minut od wypłynięcia. 4. Podajemy ciepłe polane śmieraną i posypane cukrem. 5. Można podawać je z dodatkiem owoców.