Karczma Honorietty

Karczma Honorietty

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Lembasy w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lembasy w winie polecają się na każdą okoliczność. Znakomite gdy dopada nas jesienna chandra. Wieczór od razu będzie lepszy.

Lembasy w winie

Składniki:

Lembasy w winie

 

  • 1,5 opakowania macy
  • butelka czerwonego wina półsłodkiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 białka
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • cynamon mielony

Sposób przygotowania:

Lembasy w winie

ETAP 1:

Macę należy pokruszyć i zalać 3/4 litra wina . Do cukru wsypujemy rodzynki, orzechy i cynamon. Masło roztapiamy. Białka ubijamy. Gdy maca zmięknie wyciągamy naczynie żaroodporne i kładziemy kolejno: maca, cukier z bakaliami, trzy łyżki masła i ubitych białek. Z podanych składników otrzymamy dwie takie warstwy. Na wierzchu musi znaleźć się białko. Pieczemy ok. 20 minut, aż góra się zetnie, a następnie zarumieni. Gdy zauważymy, że w trakcie pieczenie maca zbyt się wysuszy, to dolewamy resztę wina. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy ciepłe.