Nencja

Nencja

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Lekkie placuszki na sodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyśmienite, słodkie, rozpływające się w ustach placuszki z gorzką czekoladą i bananem - idealne śniadanie dla dziecka :)

Lekkie placuszki na sodzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lekkie placuszki na sodzie

 

  • 1 jajko
  • 1 białko
  • łyzka płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki otrębów orkiszowych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 100ml kefiru
  • 3/4 łyżeczki sody
  • łyżeczka budyniu (proszku bez cukru)
  • cynamon

 

  • dodatkowo:
  • twarożek Grani - łyżka +jogurt naturalny 2 łyżki
  • kostka gorzkiej czekolady
  • kilka plastrów banana
  • kilka malin
  • jagody Goji

Sposób przygotowania:

Lekkie placuszki na sodzie
Żółtka, płatki otręby, kefir, sodę, budyń, cynamon mieszamy aż składniki ładnie się połączą. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. dodajemy na końcu do masy powoli mieszając do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylewamy małymi porcjami na teflonową patelnię lub smażymy na wybranym tłuszczu (masło, olej kokosowy) jedną str smażymy pod przykryciem na średnim ogniu około 3 min - obracamy delikatnie na drugą i smażymy około 2 min do zarumienienia już bez przykrycia. nadzienie: 1 łyżka twarożku grani +2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszać - można dodać cukru lub słodzika (ja pomijam), Przekładamy kolejno placuszek - nadzienie - trochę startej czekolady. Mi z tej porcji wyszły 3 placuszki czyli 1. porcja :) dekorujemy owocami i Jagodami Goji .
Lekkie placuszki na sodzie
Lekkie Placuszki - pomysł na super śniadanie