pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Lekka zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 13

Lekka, wiosenna zupa pomidorowa podawana z warzywami i pestkami słonecznika. Sprawdzi się i na obiad, albo zmiksowana na krem jako sok wielowarzywny.

Lekka zupa pomidorowa

Składniki:

Lekka zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

  • 3-4 piersi kurczaka
  • 1,5 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 7 średnich ziemniaków
  • ok 800 g - mrożonej włoszczyzny
  • sól, pieprz
  • świeże zioła

 

  • ziarna słonecznika
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Lekka zupa pomidorowa
Obmyte piersi z kurczaka gotujemy w wodzie. Do wrzątku wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, włoszczyznę - ja dodałam mrożoną, ale świetnie sprawdzi się świeża - marchew, pietruszka, seler.

Umyte, obrane, drobniutko pokrojone i gotujemy do miękkości.

Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. u mnie 1,5 słoiczka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy świeżą natkę pietruszki i bazylię - drobno posiekaną.

Kurczaka wyjmujemy. Odkładamy na bok.

Zupę serwujemy z ziarnami słonecznika, świeżymi ziołami i naturalnym jogurtem.  

Tagi:

zupa