Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lekko pomidorowy kapuśniaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kapuśniaczek z pomidorową nutką.

Lekko pomidorowy kapuśniaczek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekko pomidorowy kapuśniaczek

 

  • 1/2 kg kości od schabu
  • ok. 3 litry wody
  • 3 duże marchewki
  • 1/2 średniego pora
  • 60 dkg ziemniaków
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Lekko pomidorowy kapuśniaczek
Umyte kości od schabu zalać wodą i zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny. Marchewki obrać i pokroić w półplasterki. Por oczyścić i również pokroić w półplasterki. Marchewki i por dodać do wywaru i gotować 5-10 minut. Obrane ziemniaki pokroić w niezbyt dużą kostkę, a kapustę poszatkować. Do wywaru dodać trochę soli, pieprz, koncentrat pomidorowy, ziemniaki i kapustę i gotować do miękkości wszystkich warzyw. Ugotowaną zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Lekko pomidorowy kapuśniaczek
Pokrojona w półplasterki marchewka i por dodane do wywaru.
Lekko pomidorowy kapuśniaczek
Obrane i pokrojone w niezbyt dużą kostkę ziemniaki.
Lekko pomidorowy kapuśniaczek
Poszatkowana jedna czwarta główki młodej kapusty.
Lekko pomidorowy kapuśniaczek
Ziemniaki kapusta i przyprawy dodane do wywaru.