Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Lamingtony moje świąteczne łasuchowanie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosta biszkoptowa kostka a daje tyle radości.

 Lamingtony moje świąteczne łasuchowanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lamingtony moje świąteczne łasuchowanie

 

  • 100 g cukru
  • 250 g mąki
  • 12 łyżek oleju
  • 18 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • 3 jajka
  • polewa: 100 g masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Lamingtony moje świąteczne łasuchowanie
Jajka, szczyptę soli i cukier miksujemy razem do białości. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Do białych jajek z cukrem dodajemy na przemian olej i mleko, na końcu wrzucamy skórkę i wlewamy ocet. Nie przestając miksować wsypujemy po łyżce mąki. Powstałe ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem. Wstawiamy do nagrzanego ( 180 stopni) piekarnika i pieczemy 30 min. W małym garnuszku rozpuszczamy masło z mlekiem jak masło jest całkiem rozpuszczone dodajemy połamaną czekoladę i dalej podgrzewamy aby i ona się rozpuściła. Zimny placek kroimy w kwadraty lub prostokąty jak tam kto woli. maczamy w polewie i obtaczamy w wiórkach. Układamy na wyłożonej folią blasze i odstawiamy aby polewa stężała.
 Lamingtony moje świąteczne łasuchowanie
Zimny biszkopt kroimy w dowolnej wielkości kostkę.
 Lamingtony moje świąteczne łasuchowanie
Każdy kawałek kąpiemy w polewie, najlepiej do pomocy nadaj się patyczek do szaszłyków.
 Lamingtony moje świąteczne łasuchowanie
Obtaczamy w wiórkach i za pomocą tego samego patyczka przenosimy dalej.
 Lamingtony moje świąteczne łasuchowanie
Gotowe lamingtony układamy na blaszce wyłożonej folią i zostawiamy aby polewa zastygła.