paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Łazanki z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo syte danie z kapusty kiszonej , makaronu i kiełbasy

Łazanki z kapustą

Składniki:

Łazanki z kapustą

 

  • 25 dag makaronu łazanki
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 sztuki cebuli
  • 2 pełne łyżki tłuszczu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 15 dag boczku
  • 35 dag kiełbasy

Sposób przygotowania:

Łazanki z kapustą
Kapustę kiszoną wypłukać włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować ok. 5 minut po tym czasie odcedzić wodę i wlać nową . Znów zagotować jeśli kapusta jest bardzo kwaśna jeszcze raz zmienić wodę. Później kapustę gotować aż będzie miękka. Kapustę odcedzić i zostawić aby ostygła. Pokroić w kostkę kiełbasę i boczek. Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Zimną kapustę pokroić na mniejsze części. W garnku lub na patelni rozpuścić tłuszcz i włożyć kiełbasę wraz z boczkiem aby się trochę przyrumieniły. Dodać kapustę i makaron . Całość wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem smażyć aż danie będzie ciepłe.