Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Lazania meksykańska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kuchnia meksykańska to jedna z moich ulubionych kuchni świata. Czemu więc nie zjeść lazanii po meksykańsku? :)

Lazania meksykańska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania meksykańska

 

 

Sposób przygotowania:

Lazania meksykańska
Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulką i czosnek, a gdy się podsmażą dodajemy paprykę czerwoną i papryczkę chili i razem chwilę smażymy. Na drugiej patelni smażymy mięso mielone. Gdy się podsmaży to dodajemy do niego podsmażoną paprykę z cebulą i wszystko dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilkę dusimy na wolnym ogniu przyprawiając do smaku. Pod koniec duszenia dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną odsączoną z zalewy i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i do farszu dodajemy około 100 g startego żółtego sera, dokładnie mieszamy. Tortownicę (spód i brzegi) wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową (jak dla mnie folia jest lepsza). Lazanie oczywiście układamy warstwami. Na sam spód kładziemy 2 tortille i na nie kładziemy 1/3 farszu i posypujemy 1/3 sera. Czynność tą powtarzamy jeszcze 2 razy tworząc takie same 2 pozostałe warstwy. Lazanie posypujemy resztą sera i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na pół godziny. Aby lazania się dobrze kroiła i nie rozpadała należy kroić ją dopiero po około pół godziny od wyjęcia z piekarnika.
Lazania meksykańska
Cebulkę podsmażamy z czosnkiem i papryką.
Lazania meksykańska
Do mięsa dodajemy pomidory z puszki i dusimy.
Lazania meksykańska
Gotowy farsz spaja dodatek żółtego sera.
Lazania meksykańska
Aby lazania się dobrze kroiła i nie rozpadała należy kroić ją dopiero po około pół godziny od wyjęcia z piekarnika.