gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Lazania z sosem beszamelowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

pyszna lazania z sosem mięsno-pomidorowym i beszamelowym. Posypana żółtym serem. pychota na obiadek.

Lazania z sosem beszamelowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lazania z sosem beszamelowym

sos beszamelowy

sos pomidorowo-mięsny

  • 600 g mięsa mielonego,
  • 1 marchewka,
  • cebula,
  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka do smaku,
  • łyżka oleju,

Dodatkowo

  • płaty makaronowe ok 12
  • 300 g sera .

Sposób przygotowania:

Lazania z sosem beszamelowym
Sos beszamelowy:

Wrondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Mleko podgrzewamy. Jak masa lekko zbrązowieje dodajemy ciepłe mleko i intensywnie mieszamy aby nie było grudek. Przyprawiamy. Zdejmujemy z ognia.

Sos mięsno -pomidorowy:

Na rozgrzaną patelnię, wlewamy olej i dodajemy mięso, po chwili dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy ok 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, zioła i przyprawy.

Do naczynia żaroodpornego wykładamy część sosu mięsno-pomidorowego, następnie beszamel, ser i płaty makaronowe i tak na przemian (2X) na końcu beszamel z serem.

Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach.
Lazania z sosem beszamelowym
Zpodanych składników przygotowujemy sos mięsno-pomidorowy.
Lazania z sosem beszamelowym