madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Lazania z mielonym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak właściwie powinna zamiast mielonej wieprzowiny wołowina, ale ja zawsze tak robię i nikt nie narzeka

Lazania z mielonym mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania z mielonym mięsem

 

  • 9 płatów makaronu do lazanii
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • NADZIENIE MIĘSNE:
  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 2 średnie białe cebule
  • 1 sos do spaghetti w słoiku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • bazylia suszona do smaku
  • oregano do smaku
  • DODATKI:
  • 20- 30 dag żółtego sera
  • masło do wysmarowania formy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lazania z mielonym mięsem
Płaty lazanii gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju przez 2-3 minuty, aby makaron zmiękł. Naczynie żaroodporne do zapiekanek smarujemy masłem i układamy na dnie 3 płaty makaronu. Przygotowujemy sos beszamelowy: W rondelku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę pszenną , mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję, następnie rozprowadzamy mlekiem i gotujemy. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Dzielimy na trzy części, jedna z nich wlewamy na ułożony makaron. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia mięsnego. W tym celu obieramy białe cebule i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy mięso razem z pokrojoną cebulą i dusimy około 10 minut. Dodajemy sos ze słoika ( ja dodaję taki własnej produkcji, który ma dodatek aromatycznych przypraw możecie go znaleźć tutaj https://gotujmy.pl/sos-bolonski-do-sloikow,przepisy-przetwory-przepis,209043.html) Wciskamy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Dzielimy na trzy części, jedną wlewamy na sos beszamelowy. Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, także dzielimy na trzy i jedną częścią posypujemy nadzienie mięsne, układamy kolejne 3 płaty makaronu, drugą część sosu beszamelowego, nadzienia mięsnego oraz żółtego sera. Układamy ostatnie płaty makaronu, wlewamy ostatnią część sosu beszamelowego, nadzienia mięsnego i posypujemy startym serem. Tak przygotowane danie zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach.
Lazania z mielonym mięsem
Gotowy sos beszamelowy doprawiamy do smaku
Lazania z mielonym mięsem
Podsmażamy mielone mięso razem z pokrojoną cebulą
Lazania z mielonym mięsem
Gotowe nadzienie mięsne przyprawiamy do smaku
Lazania z mielonym mięsem
Na samym wierzchu powinien znajdować się starty ser