SUPERPRZEPIS

Lazanetki z kurczakiem i żurawiną

  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Lazanetki  z kurczakiem i żurawiną Więcej zdjęć (6)

Takie pyszne lazanetki mogą być nie tylko ozdoba świątecznego stołu ale rowniez bardzo pozytywnie zaskoczyć naszych gości :)

Składniki:

Lazanetki z kurczakiem i żurawiną

 

  • 2 średniej wielkości filety z kurczaka

 

 

  • 6 płatów makaronu do lazanii

 

  • pól kostki sera parmezan (100 g )

 

 

 

 

 

  • 400 ml wody

 

  • 1 łyżka oleju kokosowego

 

 

 

  • 4 kokilki żaroodporne

 

  • metalowa obręcz lub szklanka do wycinania kola z ciasta ,zbliżona do wielkości kokilków

Sposób przygotowania:

Lazanetki z kurczakiem i żurawiną
Sos z żurawiny: Żurawinę zalać wodą, opłukać, odcedzić. Ponownie wlać 400 ml wody. dodać łyżeczkę ciemnego cukru, sok z cytryny oraz pomarańczy, gotować na małym ogniu przez około 20 minut lub do czasu aż zgęstnieje. Sos podzielić na dwie części.

Większa część będzie nam potrzebna do polania warstw kurczaka, mniejsza do nałożenia na wierzch. Większą część sosu miksujemy blenderem, dodajemy łyżeczkę mąki kukurydzianej rozmieszanej z niewielką ilością wody i zagotowujemy ponownie w rondelku, gotujemy przez około 2 - 4 minuty. Lazanetki , czyli male lazanie : Parmezan zetrzeć na tarce na średnich oczkach.

Filety z kurczaka dokładnie myjemy, pozbawiamy błonek. Wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, na rozgrzany olej kładziemy pokrojone filety i smażymy, na złocisty kolor, doprawiając solą oraz pieprzem, pod koniec dodajemy łyżkę śmietany, razem podsmażamy, a na koniec posypujemy mięso startym parmezanem.

Mieszamy i zestawiamy z ognia. W większym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, delikatnie wkładamy makaron do lazanii, gotujemy do miękkości ( ja gotowałam około 15 minut) . Ugotowany makaron zalewamy zimną wodą, odcedzamy.

Kokilki smarujemy od wewnątrz masłem. Z makaronu wycinamy kola. Makaron umieszczamy w naczynku, na niego nakładamy kawałeczki fileta. Mieso polewamy warstwą gładkiego sosu z żurawiny i posypujemy startym parmezanem. Pokrywamy kolejną warstwą makaronu i powtarzamy czynność czyli nakładamy ponownie kawałki fileta i polewamy sosem a potem posypujemy parmezanem i nakładamy ostatnią warstwę makaronu, posypujemy parmezanem .

Naczynka układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy w 190 C przez około 10- 15 minut. Ostrożnie, by się nie poparzyć, wyciągamy naczynka z piecyka. Jeżeli chcemy, by nasze lazanetki ładnie się prezentowały na talerzu, musimy odczekać jakiś czas, by wszystko się "uleżało". Zapewniam, ze są równie pyszne takie zaraz po zapieczeniu, jak i takie lekko przestygnięte.

Naczynka układamy na talerzu do góry nogami i wykładamy nasze lazanetki . Przed tą czynnością można jeszcze delikatnie podważyć nożem dookoła ścianek naczynek, na wypadek, gdyby makaron zbyt bardzo się do nich przykleił i nie chciał odejść od ścianek.

Lazanetki dekorujemy przygotowaną , mniejszą częścią sosu żurawinowego oraz natką pietruszki. Smacznego :)  




Lazanetki  z kurczakiem i żurawiną
Z żurawiny przygotowujemy pyszny sos do lazanetek
Lazanetki  z kurczakiem i żurawiną
Z makaronu wycinamy kola wielkości naczynek do zapiekania
Lazanetki  z kurczakiem i żurawiną
Na makaronie układamy kawałki piersi z kurczaka
Lazanetki  z kurczakiem i żurawiną
przygotowane lazanetki wstawiamy do piekarnika
Lazanetki  z kurczakiem i żurawiną
Jeśli chcemy, by ladnie prezentowały się na talerzu, należy je troszke przetrzymac w naczynkach przed wyciągnięciem