KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Łosoś grillowany z bruscettą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Łosoś o ciekawym połączeniu smaków.

Łosoś grillowany z bruscettą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łosoś grillowany z bruscettą

 

  • 200 gram łososia surowego,
  • kawałek bagietki,
  • kiść koperku,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • 1/2 łyżeczka miodu,
  • 1/2 cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka łyżek oliwy,
  • 1 1/2 ząbek czosnku,
  • rukola, kawałek pomidora do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Łosoś grillowany z bruscettą
Łososia myjemy, suszymy kroimy na równe paski około 4-5 cm, pieprzymy, solimy i skrapiamy cytryną do smaku,równocześnie kroimy bagietkę na kromki 3 centymetrowej grubości nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i wszystko wkładamy do piekarnika na funkcje grill na 15-20 minut, temp. 200 stopni, po 10 minutach wyciągamy kromkę bagietki i przekładamy w ciepłe miejsce. W wolnym czasie przygotowujemy sos: kroimy drobno czosnek,pietruszkę wsypujemy do miseczki dodajemy oliwę, musztardę francuską, miód, sok z cytryny,1 ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku, wszystko polewamy oliwą i dokładnie mieszając. Talerz dekorujemy rukolą, na zieleninie układamy dwa kawałki łososia a na nim bruscetta ( bruscetta: bagietka a na wierzch gęsty sos). Gotową potrawę skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. SMACZNEGO.
Łosoś grillowany z bruscettą
Etap 1
Łosoś grillowany z bruscettą
Etap 2