Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Łopatka wieprzowa w sosie cebulowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne mięsko idealne do świeżego pieczywa

Łopatka wieprzowa  w sosie cebulowym

Składniki:

Łopatka wieprzowa w sosie cebulowym

 

  • Mięso z łopatki wieprzowej 1,5 kg
  • 3 cebule duże,
  • Kostka drobiowa,
  • Liść laurowy, pieprz czarny i ziołowy, sól, Vegeta

 

Sposób przygotowania:

Łopatka wieprzowa w sosie cebulowym
Mięso kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Obsmażamy je na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Przekładamy do garnka, a na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Cebula ma się tylko zeszklić. Przekładamy ją do garnka z mięsem. Dokładamy listek laurowy, doprawiamy pieprzem, Vegetą i solą, a następnie zalewamy wodą – tylko tyle aby przykryło mięso. Garnek przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Można podawać z ziemniakami, ale najlepiej smakuje ze świeżym chlebem.

Tagi:

mięso cebula