SUPERPRZEPIS

Lody jagodowo - czekoladowe

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Lody jagodowo - czekoladowe Więcej zdjęć (2)

Mocno jagodowe lody z białą czekoladą, ale nie w postaci drobinek, ale rozpuszczona w masie lodowej. Lody są z kawałkami jagód, które są bardzo miękkie i nie są wyczuwalne kryształki lodu.

Składniki:

Lody jagodowo - czekoladowe

 

Sposób przygotowania:

Lody jagodowo - czekoladowe

ETAP 1:

Lody jagodowo - czekoladowe
Jagody smażyć z cukrem, aż puszczą sporo soku.

Jagody wsypać do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać razem z cukrem. Kiedy puszczą dużo soku zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Nie należy zbyt długo mieszać, żeby nie rozgnieść owoców.

ETAP 2:

Lody jagodowo - czekoladowe
Do zagotowanej kremówki wrzucić czekoladę.

Pół szklanki kremówki zagotować i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać delikatnie, aż czekolada się rozpuści.

ETAP 3:

Lody jagodowo - czekoladowe
Jagody połączyć z mieszanką czekoladową.

Do czekoladowej mieszanki dodać jagody i delikatnie wymieszać.

ETAP 4:

Lody jagodowo - czekoladowe
Pozostałą kremówkę ubić i wmieszać delikatnie w masę.

Pół szklanki kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w wystudzoną mieszankę jagodową. Taką masę przełożyć do foremek na lody z patyczkami. Wstawić do zamrażalnika. Smacznego :)


Tagi:

lody