jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

„Lody” truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Taki „lodowy deser” możemy zaserwować naszym najmłodszym bez obawy , że lód spłynie i pobrudzi ubranko:) Można także wykonać go zimą z mrożonych truskawek!

„Lody” truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

„Lody” truskawkowe

 

  • Składniki na około 8 sztuk:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 3/4 szklanki musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek),
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • Około 1-2 łyżki cukru ,
  • Gotowe wafelki na lody,
  • Czekolada do dekoracji mleczna i biała

 

Sposób przygotowania:

„Lody” truskawkowe
Mus truskawkowy podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy cukier i galaretkę. Całość mieszamy do rozpuszczenia się dodanych składników. Pozostawiamy do przestygnięcia. Można włożyć garnek z musem do zimnej wody. Tym sposobem przyspieszymy proces studzenia. Między czasie przygotowujemy wafelki. Najlepiej włożyć je do literatek, szklanek, tak by były one w pozycji pionowej. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy tężejącą galaretkę. Truskawkową śmietankę przekładamy do worka cukierniczego. Zawartość worka wyciskamy do przygotowanych wafelków. Całość posypujemy startą czekoladą (wiórkami czekoladowymi). Deser przekładamy do lodówki by śmietanka zastygła. Podajemy!
„Lody” truskawkowe
Do podgrzanego musu dodajemy galaretkę.
„Lody” truskawkowe
Mus truskawkowy z rozpuszczoną galaretką studzimy.
„Lody” truskawkowe
Wafelki na lody przekładamy do literatek, tak by stały w pozycji pionowej
„Lody” truskawkowe
Gotowym nadzieniem napełniamy przygotowane wafelki.