Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Lody truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne lody dla ochłody w letnie upalne dni.

Lody truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody truskawkowe

 

  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 250 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki cukru kryształ.
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g truskawek świeżych bądź mrożonych

Sposób przygotowania:

Lody truskawkowe
Truskawki u mnie mrożone rozmrażamy,miksujemy blenderem razem z cukrem pudrem ,dolewamy mleko. Żółtka i jajko miksujemy na puszysta masę z cukrem kryształem. .Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej masę jajeczna a następnie masę owocowa . Dokładnie ze sobą łączymy. Przelewamy do 1,5 litrowego pojemnika i chłodzimy w zamrażalce do całkowitego zamrożenia około 6 godzin.
Lody truskawkowe
Truskawki rozdrabniamy blenderem na jednolita mase.
Lody truskawkowe
śmietane ubijamy mikserem na sztywno....
Lody truskawkowe
Jajko i zółtko ucieramy na puszyta mase z cukrem kryształem.
Lody truskawkowe
Gotową masę przelewamy do pojemnika po lodach ,przykrywamy denkiem i zamrażamy.

Tagi:

jajko jajka lody