Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lody truskawkowe na żółtkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepyszne domowe lody robione na żółtkach, dzięki miksowaniu w maszynie są niezwykle puszyste i kremowe

Lody truskawkowe na żółtkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody truskawkowe na żółtkach

 

  • 0,5 kg truskawek
  • 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Lody truskawkowe na żółtkach
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Wrzucić do garnka, wlać ekstrakt i zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić. Żółtka ubić z cukrem na gęstą, białą masę. Odstawić. W garnku zagotować śmietanę z mlekiem. Zmniejszyć ogień, wlewać powoli masę żółtkową, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu aż delikatnie zgęstnieje – nie doprowadzić do wrzenia bo się zwarzy. Wlać do truskawek, zmiksować. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. przelać do maszyny do lodów, mieszać 30 minut, następnie przełożyć do pudełka i włożyć do zamrażarki.
Lody truskawkowe na żółtkach
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Wrzucić do garnka, wlać ekstrakt i zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić.
Lody truskawkowe na żółtkach
Żółtka ubić z cukrem na gęstą, białą masę. Odstawić.
Lody truskawkowe na żółtkach
W garnku zagotować śmietanę z mlekiem. Zmniejszyć ogień, wlewać powoli masę żółtkową, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu aż delikatnie zgęstnieje – nie doprowadzić do wrzenia bo się zwarzy.
Lody truskawkowe na żółtkach
Wlać do truskawek, zmiksować. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. przelać do maszyny do lodów, mieszać 30 minut, następnie przełożyć do pudełka i włożyć do zamrażarki.

Tagi:

domowe lody