iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Owocowy torcik na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto bez pieczenia z ogromną ilością owoców jest pysznym deserem na letnie dni.

Owocowy torcik na zimno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Owocowy torcik na zimno

 

  • 1.5 opakowania okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka żelatyny
  • 300 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 dowolne usztywniacze do bitej śmietany
  • Dodatkowo dużo dowolnych owoców ja miałam
  • arbuza pokrojonego w kostkę około 2 szklanek
  • jagody około 1 szklanki + do dekoracji
  • jabłka papierówki pokrojone w plasterki około 2 szklanek
  • 1/2 szklanki czerwonego agrestu
  • 1 szklanka truskawek

Sposób przygotowania:

Owocowy torcik na zimno
Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy i zalać gorącym budyniem. Wcześniej budyń ugotować na mleku i w gorącym rozpuścić żelatynę. Galaretkę rozpuścić w 750 ml gorącej wody i jak przestygnie dodać do niej owoce(owoców ma być tyle, aby galaretka tylko je okrywała i po zastygnięciu połączyła). Kiedy galaretka zacznie zastygać wylać ją na wystudzony już budyń i wstawić do lodówki do zastygnięcia, wierzch deseru po zastygnięciu posmarować śmietaną, ubitą wcześniej z cukrem pudrem i usztywniaczem do śmietany, dowolnie udekorować.
Owocowy torcik na zimno
Biszkopty ułożyć na dnie i zalać budyniem
Owocowy torcik na zimno
Dużą ilość owoców wymieszać z rozpuszczoną galaretką
Owocowy torcik na zimno
Wierzch deseru dowolnie udekorować owocami