monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Owocowo-piankowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zapraszam na leciutkie i przepyszne ciasto. Przygotowanie proste tylko czas oczekiwania jak zwykle się dłuży:) porcja 100 g to tylko 82 kcal

Owocowo-piankowy przekładaniec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Owocowo-piankowy przekładaniec

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka rozm. M
  • 3 łyżki mąki pszennej-50 g
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 20 g
  • 1 łyżka erytrolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowo-gruszkowa:
  • 6 jabłek- 660 g ( waga po wykrojeniu gniazd nasiennych)
  • 2 gruszki- 220 g ( waga po wykrojeniu gniazd nasiennych)
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 galaretka gruszkowa
  • 1-2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka stevii
  • Masa piankowa:
  • 330 g jogurt naturalny 0%
  • 1 galaretka malinowa
  • 400 ml wody
  • 2 łyżeczki stevii

 

  • Forma 23,5*23,5 cm

Sposób przygotowania:

Owocowo-piankowy przekładaniec

Biszkopt:

Owocowo-piankowy przekładaniec
do ubitych jasnych jajek dodać mąki i wymieszać

Do miski przesiać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do misy miksera wbić jajka i ubijać je aż będą jasne i puszyste ( u mnie ten proces trwał około 5 minut ciągłego ubijania). Mniej więcej w połowie ubijania dodać erytol( cukier) i ubijać dalej. Gdy masa jajeczna jest puszysta dodać mąki i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać masę

ETAP 2:

Owocowo-piankowy przekładaniec
przygotowane ciasto wylać do formy i piec w 180 st

Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 12-15 minut, do suchego patyczka. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa jabłkowo-gruszkowa:

Owocowo-piankowy przekładaniec
jablka i gruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Owoce umyć i osuszyć. Wykroić gniazda nasienne, ale nie ma konieczności obierania, ponieważ podczas tarcia skórka i tak zostanie nam w dłoni. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jabłka i gruszki. Przełożyć do rondla i dodać sok z cytryny. Postawić na ogień i zacząć dusić owoce.

ETAP 4:

Owocowo-piankowy przekładaniec
do podduszonych owoców dodać galaretkę i dokładnie wymieszać

Gdy zawartość garnka będzie wrzeć, skosztować i w razie czego dosłodzić ( wszystko zależy od tego jak mocno słodkie są owoce). Po około 8-10 minutach od zagotowania owoców, zdjąć je z ognia i dodać galaretkę ( proszek), dokładnie wymieszać i postawić na ogień. Ogrzewać razem jeszcze minutę i znów zdjąć z ognia. Dodać żelatynę ( zależności od ilości płynu dodać 1 lub 2 łyżeczki, ja dla pewności dodałam dwie). Dokładnie wymieszać i odłożyć do ostygnięcia.

Masa piankowa:

Owocowo-piankowy przekładaniec
jogurt wymieszać mikserem z tężęjącą galaretką

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i zostawić do lekkiego stężenia.
Jogurt wymieszać ze stewią. Cały czas miksując wlewać na wpół płynną galaretkę do połączenia składników.

Wykonanie:

Owocowo-piankowy przekładaniec
na biszkopt wylożyc owoce a następnie delikatnie wylać piankę

Do formy wyłożyć biszkopt. Delikatnie przełożyć na niego masę owocową, wyrównać i odłożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wylać masę piankową, ponowie dobrze wyrównać i odłożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!