jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Owocowe tartaletki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Do przygotowania tego deseru można użyci swoich ulubionych owoców (kiwi, maliny, banan). Z tych składników można także upiec jedną wielka tarte ( średnica 28 cm).

Owocowe tartaletki

Składniki:

Owocowe tartaletki

 

  • Ciasto:
  • 30 dag maki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,

 

  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek
  • Krem:
  • 0,5 litry mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 2 żółtka,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżki mąki tortowej,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • ¼ opakowania pomarańczowej galaretki,
  • Około 3 połówki brzoskwini z puszki,
  • 3 plasterki ananasa z puszki,
  • Około 7 truskawek,
  • Po kilka winogron ciemnych i zielonych,

 

 

Sposób przygotowania:

Owocowe tartaletki
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki. Wylepione tartaletki pieczemy około 15 minut w 180°C. Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.KREM: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ją do wcześniej upieczonych i przestygniętych tartaletek.WYKOŃCZENIE: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Odsączone (ananasy i brzoskwinie) orasz umyte (winogrono i truskawki) owoce kroimy na mniejsze części. Układamy na wyciśniętej masie. Całość delikatnie smarujemy tężejącą galaretką. Najlepiej za pomocą pędzelka. Owoce nabiera wówczas połysku. Tartaletki odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe.