Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Orzechowe ciasteczka z mąką kukurydzianą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasteczka z orzechami nerkowca z dodatkiem aromatu migdałowego są smaczne i bardzo kruche. Smacznego.

Orzechowe ciasteczka z mąką kukurydzianą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Orzechowe ciasteczka z mąką kukurydzianą

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe ciasteczka z mąką kukurydzianą
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać żółtko, cukier puder, aromat migdałowy i zmielone orzechy nerkowca. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30-40 minut.

Następnie ciasto rozwałkować i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka ( można odbić wzorki pieczątką) . Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć na 10-12 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Upieczone ciasteczka ostudzić i ozdobić według uznania. Te ciasteczka są ozdobione czekoladą i kolorową posypką.
Orzechowe ciasteczka z mąką kukurydzianą
Na stolnicę przesiać mąkę tortową i kukurydzianą.
Orzechowe ciasteczka z mąką kukurydzianą
Wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem.
Orzechowe ciasteczka z mąką kukurydzianą
Następnie dodać zmielone orzechy nerkowca i pozostałe składniki.
Orzechowe ciasteczka z mąką kukurydzianą
Zagnieść ciasto, schłodzić, rozwałkować i wykrawać ciasteczka.
Orzechowe ciasteczka z mąką kukurydzianą
Odbić wzorki i ułożyć na przygotowanej blaszce.
Orzechowe ciasteczka z mąką kukurydzianą
Upiec, ostudzić i ozdobić.