SUPERPRZEPIS

Orzechowy filet w sosie z granatu

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Orzechowy filet w sosie z granatu Więcej zdjęć (5)

Jeśli lubicie połączenia mięsa i owoców, to danie jest idealne!! Delikatny filet, w chrupiącej panierce, polany słodkim sosem stanowi bowiem pyszne połączenie!

Składniki:

Orzechowy filet w sosie z granatu

FILET:

SOS:

  • 1 owoc granatu,
  • 120 ml wina czerwonego,
  • 0,5 niedużej cebuli,
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego,
  • 0,5 łyżki miodu,
  • 30 ml wody,
  • ¾ -1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Orzechowy filet w sosie z granatu

ETAP 1

Orzechowy filet w sosie z granatu
Przygotowane mięso przyprawiamy

Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe dzielimy na dwa płaty. Każdy delikatnie rozbijamy i oprószamy przyprawami

ETAP 2

Orzechowy filet w sosie z granatu
Na talerzu mieszamy słonecznik, orzechy z mąką

Na jeden talerz wymijamy jajko i roztrzepujemy. Na drugim mieszamy orzechy, słonecznik i mąkę. Przyprawione filety maczamy kolejno w jajku, a następnie w mieszaninie mąki i orzechów.

ETAP 3

Orzechowy filet w sosie z granatu
Opanierowane mięso smażymy do miękkości

Piersi smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia panierki.

ETAP 4

Orzechowy filet w sosie z granatu
Do wina dodajemy cebulę

SOS: Wino przelewamy do garnka. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebule, cukier i miód. Sos podgrzewamy do zredukowania wody o połowę.

ETAP 5

Orzechowy filet w sosie z granatu
Z oddzielonych ziaren wyciskamy sok

W między czasie wyjmujemy ziarna z granatu. Z połowy ziaren wyciskamy sok, który dodajemy do sosu (ja użyłam do tego drewnianej pałki). W wodzie rozpuszczamy mąkę.
Mieszaniną zalewamy gotujący sos. Całość zagotowujemy, dodajemy pozostałe ziarna granatu i doprawiamy do smaku. Filet porcjujemy na talerze. Polewamy sosem i podajemy.