Meggi

Meggi

Kucharz
[Przepisów: 6]

Orzechowy miodowiec.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przysmak rodem z Bawarii!

Orzechowy miodowiec.

Składniki:

Orzechowy miodowiec.

 

  • 250 gram masła lub margaryny
  • 350 gram cukru (może być mniej, ja daje 300)
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 8 jaj
  • 4 łyżki śmietany (18 lub 30 %)
  • 4 łyżki miodu (prawdziwego)
  • 250 gram orzechów włoskich lub laskowych - zmielonych
  • 180 gram mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Orzechowy miodowiec.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać po jednym jajku na przemian z mąką, ciągle ucierając. Nastęnie dodajemy miód i śmietanę. Na koniec dodajemy zmielone orzechy wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ucieramy delikatnie do połączenia wszystkich składników i już gotowe! Porcja na średnią tortownicę, pieczemy na papierze bo ciasto jest ciężkie, około 50 minut w 160 stopniach, najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy już przepieczone.Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Można podawać z musem jabłkowym i bitą śmietaną. Rewelacja! Życzę smacznego!

Tagi:

miodowiec