Kraina Sosny

Kraina Sosny

Kucharz
[Przepisów: 6]

Oponki red velvet z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Popularne, amerykańskie oponki w wersji red velvet cake polane wyśmienitą polewą przygotowaną na bazie białej czekolady.

Oponki red velvet z białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Oponki red velvet z białą czekoladą

ciasto

  • 1 jajko
  • 60 ml oleju
  • 190 g mąki
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • czerwony barwnik

polewa

Sposób przygotowania:

Oponki red velvet z białą czekoladą

ciasto

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem i przesiać do miski. W oddzielnej misie umieścić jogurt naturalny, olej, ekstrakt waniliowy, jajko oraz barwnik i dokładnie wymieszać.


Do miski z mokrymi składnikami wsypać suche i zamieszać delikatnie łyżką tylko do połączenia. Ciastem napełnić rękaw cukierniczy z tylką o dużym, okrągłym otworze i porcjować do formy na donaty.


Pączki piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 minut. Gotowe pączki wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować polewę.

polewa

Śmietankę umieścić w rondlu i cały czas mieszając podgrzewać. Do gorącej kremówki dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Następnie wymieszać silikonową szpatułą do połączenia składników. Polewą ozdobić pączki.

oponki red velvet z białą czekoladą