Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Oponki oraz pączki babci i wnuczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Oponki i pączki według przepisu mojej mamy. Z białym serem, z lekko pomarańczowym w smaku "przyozdobieniem". :)

Oponki oraz pączki babci i wnuczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki oraz pączki babci i wnuczka

 

  • 125g mąki owsianej
  • 125g mąki orkiszowej
  • torebeczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 250g sera białego
  • płaska łyżeczka sody oczyszczone
  • kieliszek spirytusu
  • około 2 litrów oleju

 

  • Do polewy:
  • cukier-puder
  • białko
  • odrobina soku pomarańczowego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

 

  • Opcjonalnie do nadzienia:
  • łyżeczka masła
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • miąższ z wyciśniętej pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Oponki oraz pączki babci i wnuczka
Bierzemy dużą miskę. Z wszystkich podanych składników, czyli: obu mąk, cukru wanilinowego, jajek, cukru zwykłego, masła, sera, sody i spirytusu zagniatamy ciasto. Opcjonalnie robimy nadzienie - w małym garnuszku rozpuszczamy niewielką ilość masła, rozkruszonej czekolady i mieszamy z miąższem pomarańczy. Ciasto rozwałkujemy (nie trzeba od razu całości - można odrywać kawałki w odpowiedniej ilości) i wykrawamy kolejno (uwaga - nie rozwałkowujemy ciasta za cienko): - oponki - większą szklanką i mniejszą - środki; - mini pączusie - zachowujemy po prostu wykrojone z oponek środki :) - pączki - wycinamy szklanką krążek, kładziemy na środek odrobinę nadzienia, przykrywamy drugim krążkiem, dociskając palcami po bokach Do sporego i głębokiego garnka wlewamy olej. Mocno go rozgrzewamy (aż zacznie lekko pyrkać), wrzucamy pączki, oponki i zmniejszamy lekko ogień. Obracamy je w garnku, aby obsmażały się równomiernie. Czekamy aż nabiorą złocisto-rdzawego koloru i wyciągamy je na papierowy ręcznik (aby "obciekły" na nim z nadmiaru tłuszczyku ;)). Przygotowujemy lukier: ubijamy białko jajka z cukrem-pudrem (półtorej szklanki lub więcej, w zależności jaka gęstość nam wyjdzie i jaką chcemy osiągnąć) i dodatkiem niewielkiej ilości soku z pomarańczy. Tak przygotowanym lukrem polewamy usmażone słodkości i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy. Smacznego! Ps. Nasz tradycyjny przepis "odkurzony" w tym roku przez moją mamę specjalnie z myślą o moim synku (a jej wnuczku ;)).
Oponki oraz pączki babci i wnuczka
Do miski wrzucamy kolejno wszystkie wymienione w przepisie składniki (oprócz oleju).
Oponki oraz pączki babci i wnuczka
Solidnie zagniatamy ciasto (podobnie jak na makaron).
Oponki oraz pączki babci i wnuczka
Wycinami krążki - z dziurką na oponki, bez na pączki.
Oponki oraz pączki babci i wnuczka
Usmażone pączki wyciągamy na papier, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.