rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Okruszek z kremem pomarańczowo-miętowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo kruche ciasto z kremem pomarańczowo-miętowym. Najlepsze na drugi dzień. Mięta w kremie jest mało wyczuwalna, ale daje całości lekko orzeźwiający posmak.

Okruszek z kremem pomarańczowo-miętowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Okruszek z kremem pomarańczowo-miętowym

 

  • Na tortownicę o śr. 16cm

 

 

  • Krem:
  • 3 duże pomarańcze
  • 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 100g margaryny (może być masło)
  • 6 dużych listków mięty

 

Sposób przygotowania:

Okruszek z kremem pomarańczowo-miętowym
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli. Mieszamy, a następnie robimy na środku dołek i dodajemy jajko oraz żółtko, a także pokrojoną na malutkie kawałki margarynę. Całość szybko zagniatamy i odkładamy na 15 minut do zamrażalnika. W tym czasie robimy krem: Z pomarańczy wygniatamy sok, powinno go być ok 0.5l. W pół szklanki soku rozpuszczamy budyń oraz galaretkę resztę gotujemy z dodatkiem syropu trzcinowego i świeżej mięty. Kiedy sok zaczyna się gotować wyciągamy listki mięty i wlewamy rozmieszany budyń z galaretką. Mieszamy i dodajemy tłuszcz pokrojony na małe kawałki (może być starty) oraz białą czekoladę. Mieszamy ok 10 minut- aż zacznie gęstnieć. Studzimy. Schłodzone ciasto wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej, wałkujemy na grubość ok 0,5cm. Z dużego kawałka wycinamy za pomocą tortownicy 3 krążki. (Wycięłam dwa, po czym ponownie zagniotłam i rozwałkowałam na trzeci krążek.) Gotowe krążki układamy na dużej blasze i pieczemy ok 15- 20 minut w temp 180st. Jeszcze ciepłe krążki przekładamy w tortownicy przygotowanym kremem. Starcza go na dwukrotne przełożenie oraz posmarowanie cieniutko wierzchu, który posypujemy posiekanymi wafelkami. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc.
Okruszek z kremem pomarańczowo-miętowym
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki
Okruszek z kremem pomarańczowo-miętowym
Krążki układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.