Sposób przygotowania:
Okoń ze szpinakiem w śmietanie
1. Bardzo dokładnie opłukać szpinak, osuszyć i grubo pokroić. Obrać i posiekać cebulę i czosnek. 2. W dużym rondlu rozgrzać olej. Na wolnym ogniu, często mieszając, zeszklić cebulę z czosnkiem. 3. Zwiększyć ogień, do rondla włożyć szpinak, przykryć i dusić chwilę, aż szpinak sie rozpadnie. Zdjąć rondel z palnika. 4. Filety rybne pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ułożyć na szpinaku. 5. Całość polać śmietaną i szybko doprowadzić do wrzenia. Na wolnym ogniu dusić pod przykryciem około 15 minut. 6. Szpinak i rybę wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na podgrzanych talerzach i przykryć, aby zbyt szybko nie ostygły. 7. Na silnym ogniu, cały czas mieszając, zagęścić sos. Dobrze doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. 8. Sosem polać rybę i szpinak.