Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ogórkowa na indyku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa ogórkowa gotowana na indyczej szyi.

Ogórkowa na indyku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowa na indyku

 

  • 1 szyja z indyka
  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10 dkg pora
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 70 dkg ogórków kiszonych
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Ogórkowa na indyku
Szyję z indyka umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny. Do wywaru dodać obrane i pokrojone w półplasterki marchewki i pietruszkę oraz oczyszczony i pokrojony w w półplasterki por. Dodać też trochę soli i pieprzu. Wszystko gotować ok. 10 minut.Do gotującej się zupy dodać obrane, umyte i pokrojone w niezbyt dużą kostkę ziemniaki. Gotować dalej, aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Kiszone ogórki wyjąć z wody, w której się kisiły i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte ogórki dodać na końcu do zupy. Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Ogórkowa na indyku
Indycza szyja umyta przełożona do garnka i zalana wodą.
Ogórkowa na indyku
Pokrojone marchewki pietruszka i por dodane do wywaru.
Ogórkowa na indyku
Obrane umyte i pokrojone w niezbyt dużą kostkę ziemniaki.
Ogórkowa na indyku
Kiszone ogórki starte na tarce o dużych oczkach.