paulka104

paulka104

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 106]

Ogórki kiszone domowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ogórki , ukiszone według receptury . Wspaniale smakują po około 3 miesiącach . Pyszne do obiadu .

Ogórki kiszone domowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ogórki kiszone domowe

 

  • 4 kg ogórków
  • kopiasta łyżka soli na litr wody
  • 4 główki czosnku
  • koper
  • korzeń chrzanu
  • letnia woda do zalania

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone domowe
Ogórki myjemy i czyścimy . Do słoika wkładamy ogórki , chrzan , ząbek czosnku i łodygę kopru , zalewamy wodą z solą ( tak aby ogórki nie pływały , ale też aby nie gniotły się ) . Zakręcamy i pasteryzujemy ok 5 min . Smacznego .
Ogórki kiszone domowe
Myjemy
Ogórki kiszone domowe
Dajmy do słoika
Ogórki kiszone domowe
Słoiki zalewamy wodą zakręcamy

Tagi:

ogórki