zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ogórki kiszone

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ogórki kiszone...................

Ogórki kiszone

Składniki:

Ogórki kiszone

 

  • 5kg ogórków gruntowych
  • 3 ząbki czosnku na 1 słoik
  • 1 koper na słoik
  • 1 liść chrzanu na słoik
  • 2 łyżki soli kamiennej na słoik
  • 2 liście z czarnej porzeczki na słoik
  • przegotowana woda

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone
Ogórki umyć i zalać wodą. Przygotować słoiki. Do każdego słoika włożyć koper i czosnek. Napełnić ciasno słoiki ogórkami. Na wierzchu ułożyć liście chrzanu. Przygotować solankę z przegotowanej wody, dwie łyżki soli na 1 litr wody. Zalać ogórki tak aby były zakryte, nałożyć zakrętkę i zakręcić słoiki. Odstawić w chłodne miejsce.

Tagi:

ogórki