Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ogórki nadziewane serem twarogowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ogórki nadziewane serem twarogowym to pyszna i efektowna przekąska.

Ogórki nadziewane serem twarogowym

Składniki:

Ogórki nadziewane serem twarogowym

 

  • 5 szt ogórki świeże,
  • 30 dag ser twarogowy,
  • 2 szt jajka na twardo,
  • 2 szt pomidory,
  • 5 łyżek śmietana,
  • 3 łyżki szczypiorek usiekany,
  • 1 łyżka mięta,
  • 1 łyżka natka pietruszki posiekana,
  • do smaku papryka mielona ostra,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ogórki nadziewane serem twarogowym
Ogórki umyć, obrać ze skórki, przekroić w poprzek na połówki. Następnie wydrążyć nasiona, ogórki oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na półmisku. Ser twarogowy przecisnąć przez praskę, dodać ugotowane żółtka i dokładnie rozetrzeć, wlać śmietaną, wsypać posiekany szczypiorek i miętę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Napełniać wydrążone ogórki, oprószyć mieloną ostrą papryką, posypać natką pietruszki i posiekanym białkiem. Na każdą połówkę ogórka położyć ozdobnie pokrojony plasterek pomidora.