Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Odmieniony tort Sachera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tort dla miłośników mniej słodkich deserów...

Odmieniony tort Sachera

Składniki:

Odmieniony tort Sachera

 

 

Sposób przygotowania:

Odmieniony tort Sachera
3 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Margarynę lub masło ucieramy dokładnie robotem lub mikserem. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do utartej margaryny wraz z ostudzoną czekoladą i dokładnie mieszamy. Powoli dodajemy do masy mąkę i mieszamy plastikową lub drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubite białka dodajemy do pozostałych składników i mieszamy delikatnie. Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto kroimy na dwa krążki. Jedną warstwę tortu smarujemy dżemem porzeczkowym i przykrywamy drugim krążkiem. Śmietanę zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy połamaną pozostałą czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Polewamy całe ciasto przygotowaną czekoladą i podajemy do jedzenia aż polewa całkowicie zastygnie. Jeśli wolimy słodsze ciasta zamiast polewy z gorzkiej czekolady możemy przygotować w takich samych proporcjach polewę z czekolady mlecznej.