SUPERPRZEPIS

Obcięte paluchy wiedźmy

  • 1
  • AnetaŚw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Obcięte paluchy wiedźmy Więcej zdjęć (2)

Strasznie obrzydliwe, ale za to przepyszne krwiste paluchy ;))

Składniki:

Obcięte paluchy wiedźmy

 

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka
  • kilka kropli olejku midałowego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • obrane i przepołowione migdały.

 

Sposób przygotowania:

Obcięte paluchy wiedźmy
Mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia posiekać z miękkim masłem lub margaryną, następnie dodać jajka, cukier, olejek migdałowy, cukier puder i odrobinę soli. Wszystko dobrze zagnieść, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto wyjąć i formować cienkie paluszki- cieńsze niż nasze palce, bo ciasto urośnie. Na każdym wałeczku robimy poprzeczne kreseczki przypominające kreski na naszych palcach.
Na końcu każdego palca wciskamy przepołowiony migdał. Migdały trzeba wcześniej obgotować we wrzątku przez parę minut, wtedy skórka łatwo zejdzie i bez problemu się przepołowią. Migdały dobrze dociskać, żeby nie odpadały po upieczeniu. Paluszki układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Wyjmujemy po zrumienieniu, końcówki paluchów smarujemy konfiturą truskawkową, żeby wyglądały na krwiste :)) SMACZNEGO :)
Obcięte paluchy wiedźmy
Upieczone paluchy wiedźmy wyglądają prawie jak prawdziwe :)

Tagi:

jajko jajka