dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Omlet z pokrzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pokrzywa - zdrowa, smaczna i niedoceniona. Omlet z pokrzywami - bardzo dobry. Polecam gorącą na śniadanie.

Omlet z pokrzywami

Składniki:

Omlet z pokrzywami

 

Sposób przygotowania:

Omlet z pokrzywami

Pierwszy etap:

Omlet z pokrzywami
Umyte pokrzywy parzymy, siekamy i przesmażamy.

Pokrzywy dokładnie płuczemy. Następnie parzymy gorącą wodą. Odcedzamy i siekamy. Na łyżce masła przesmażamy pokrzywy wraz z posiekanym czosnkiem. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Drugi etap:

Omlet z pokrzywami
Jajka dokładnie mieszamy z wodą i przyprawami.

Umyte jajka wbijamy do miski. Dodajemy wodę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

Trzeci etap:

Omlet z pokrzywami
Na patelnie wlewamy rozbełtane jajka i pokrzywy.

Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy jajka i chwilę smażymy. Gdy jajka powoli zaczynają się ścinać posypujemy przesmażonymi pokrzywami. Smażymy, aż jajka się zetną, możemy przewrócić na drugą stronę lub podpiec w piekarniku.
Usmażony podajemy posypany szczypiorkiem.
Smacznego!


Tagi:

dania omlety