Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Omlet z otrębami i sałatką z pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten omlet to nie tylko smaczne danie np na kolacje, ale także lekki dietetyczny posiłek dla ludzi nie tylko dla ludzi liczących kalorie, ale i dbających o swój układ pokarmowy.

Omlet z otrębami i sałatką z pomidorów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet z otrębami i sałatką z pomidorów

 

  • Omlet:2 jajka
  • 2 łyżki maślanki
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • sól i pieprz do smaku
  • Sałatka:
  • pomidor
  • 0,5 cebuli
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Omlet z otrębami i sałatką z pomidorów
Na suchej patelni podpiekamy kokos aż się zarumieni. Jajka, maślankę, sól i pieprz dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy otręby i mieszamy aż się dokładnie wszystko połączy. Patelnię przecieramy odrobiną oleju, wylewamy masę na omlet i przykrywamy. Powinien się wolno podpiekać. Aby otręby mogły najść wilgocią ciasta. Następnie obracamy i podpiekamy z drugiej strony. Pomidora polewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Następnie kroimy na ćwiartki i filetujemy z nasion. Tak oczyszczone cząstki kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w pióra, a natkę drobno siekamy. Wszystkie trzy składniki razem mieszamy, a następnie polewamy olejem doprawiamy solą i pieprzem. Upieczony omlet zsuwamy na talerz, na jeszcze ciepły nakładamy porcję sałatki wierzch posypujemy prażonym kokosem.
Omlet z otrębami i sałatką z pomidorów
Na suchej patelni prażymy wiórki aż się zarumienią.
Omlet z otrębami i sałatką z pomidorów
Jajka doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy maślankę a na końcu otręby.
Omlet z otrębami i sałatką z pomidorów
Na suchej lub tylko przetartej olejem patelni smażymy omlet.
Omlet z otrębami i sałatką z pomidorów
Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy odrobiną oleju.