mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Omlet cesarski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepszy na ciepło. Robi się błyskawicznie, a wykonanie nie sprawia najmniejszego problemu.

Omlet cesarski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet cesarski

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 60 g cukru
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania
  • cynamon
  • dżem truskawkowy do podania

 

Sposób przygotowania:

Omlet cesarski
Żółtka, cukier, sól, mleko i mąkę zmieszać, dodać rodzynki i delikatnie połączyć z wcześniej ubitą pianą z białek. Ciasto powinno być dość luźne, zgęstnieje podczas smażenia. Na teflonowej patelni rozpuścić masło, wylać połowę ciasta i smażyć na niezbyt dużym ogniu. Przełożyć omlet na drugą stronę i dosmażać na jasno złoto.
Podawać posypane cukrem pudrem i cynamonem wraz z ulubionym dżemem.
Omlet cesarski
Omlet cesarski
Omlet cesarski
Omlet cesarski
Omlet cesarski
Omlet cesarski
Omlet cesarski
Omlet cesarski

Tagi:

omlet