Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jelenie różki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasteczka są bardzo łatwe do zrobienia, smaczne i ładnie wyglądają

Jelenie różki pieczone

Składniki:

Jelenie różki pieczone

 

  • 40 dag mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny,
  • 15 g cukier waniliowy,
  • 2 żółtka,
  • 3 jajka,
  • 2 łyki cukru kryształu,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 50 ml śmietany,
  • 5 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Jelenie różki pieczone
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie dodać jajka, żółtka, skórką cytrynową, cukier puder, śmietanę i zagnieść ciasto. ( gdy ciasto jest zbyt twarde dodać więcej śmietany) Rękami urywać po kawałeczku ciasta, toczyć wałeczki o długości 8 cm, nacinać ukośnie na przemian z obu stron po 3 razy. Ciasteczka układać na blaszce posmarowanej tłuszczem, wierzch posmarować białkiem lub wodą wymieszaną z cukrem, posypać cukrem kryształem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec około 10-15 minut

Tagi:

jajko jajka