justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Jarzynowa zupa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosta, a zarazem smaczna i pożywna zupa. Rozgrzeje i dostarczy dużą ilość witamin. Dodatek ryżu sprawia, że jest bardziej syta.

Jarzynowa zupa z ryżem

Składniki:

Jarzynowa zupa z ryżem

 

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowa zupa z ryżem

Przygotowanie wywaru

Jarzynowa zupa z ryżem
Włoszczyznę gotujemy aż warzywa zmiękną

Warzywa myjemy dokładnie. Marchew, pietruszkę i seler obieramy. Dzielimy na cząstki. Zalewamy włoszczyznę 1,5 litrem wody. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i solimy, dodajemy oliwę. Przyprawiamy kucharkiem.

Gotowanie ziemniaków

Jarzynowa zupa z ryżem
Ziemniaki obrane i pokrojone w niedużą kostkę

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ugotowane warzywa wyjmujemy z wody i odkładamy do ostudzenia. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.

Dodawanie warzyw

Jarzynowa zupa z ryżem
Warzywa starte na tarce o dużych oczkach

Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do wyłączonej zupy.

Zabielanie zupy

Jarzynowa zupa z ryżem
Jogurt mieszamy z chochlą zupy i dopiero dodajemy do reszty, żeby uniknąć zważenia się zupy

Jogurt naturalny mieszamy z częścią zupy i wlewamy do reszty zupy. Doprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu i dodajemy do zupy.