motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Jarzynowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i bogata witaminy zupka jarzynowa z dodatkiem ryżu. Często króluje na naszym stole i szybko znika.

Jarzynowa z ryżem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jarzynowa z ryżem

 

  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 cukinii
  • 1/4 selera
  • natka pietruszki
  • cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jarzynowa z ryżem
Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i myjemy. Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Przygotowane jarzyny kroimy w słupki. Natkę pietruszki myjemy i osuszamy, kroimy. Wszystko przekładamy do garnka.

Obraną cukinię kroimy. Cebulkę kroimy w pióro i smażymy. Dodajemy do jarzyn.

Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.

Pod koniec dodajemy opukany ryż i gotujemy ok. 15 minut.

Doprawiamy do smaku.


Jarzynowa z ryżem
Jarzyny obieramy natomiast z cukinii wydrążamy środek
Jarzynowa z ryżem
Obrane jarzyny kroimy w słupki, natkę siekamy
Jarzynowa z ryżem
Cebulę kroimy w pióro i smażymy na rozgrzanym oleju
Jarzynowa z ryżem
Zarumienioną cebulkę dodajemy do jarzyn.
Jarzynowa z ryżem
Zalewamy wodą i gotujemy