SUPERPRZEPIS

Jajka zapiekane z grzankami

  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Jajka zapiekane z grzankami Więcej zdjęć (5)

Do takiego śniadania można wykorzystać to co mamy w lodówce - trochę wędliny, warzyw i chleb mogą zamienić się w coś pysznego.

Składniki:

Jajka zapiekane z grzankami

 

  • 4 duże kromki wiejskiego chleba - grubości ok. 0 , 5 cm
  • 2 - 3 plasterki boczku wędzonego albo innej wędliny
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • do smaku: sól, przyprawa ognista, pieprz mielony
  • 3 łyżeczki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane z grzankami
2 naczynka do zapiekania posmarowałam obficie olejem - po łyżeczce na jedno. Kromki chleba przekroiłam na połówki i ustawiłam je dookoła brzegów. Boczek pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki. Pomidora sparzyłam, przelałam zimną wodą i obrałam- pokroiłam w kostkę. Szpinak przepłukałam, osączyłam, posiekałam grubo.Na patelni rozgrzałam łyżeczkę oleju, wrzuciłam boczek a gdy się lekko zrumienił dodałam cebulę, zeszkliłam ją. Dorzuciłam pomidora a gdy się podsmażył oprószyłam całość przyprawami, zdjęłam z ognia i dodałam szpinak - dzięki temperaturze od razu się skurczy, ale nie trzeba go smażyć. Do naczynek z chlebem nałożyłam porcje warzyw tworząc dołek, w który wbiłam jajka. Jeszcze tylko szczypta pieprzu na wierzch. Zapiekałam ok. 15 minut w temperaturze 170 st. C - trzeba pilnować żeby białko jajka się ścięło, ale żółtko pozostało płynne i chleb się nie przypalił.
Jajka zapiekane z grzankami
naczynka posmarowałam olejem i wyłożyłam kromkami chleba
Jajka zapiekane z grzankami
warzywa pokroiłam - cebulę w pół plasterki - pomidora w kostkę a szpinak grubo posiekałam
Jajka zapiekane z grzankami
warzywa posmażyłam rumieniąc najpierw boczek - na koniec dodałam szpinak i wymieszałam
Jajka zapiekane z grzankami
podsmażone warzywa nałożyłam do naczynek z chlebem a w środek wbiłam jajko