Renata k

Renata k

Szef Kuchni
[Przepisów: 29]

Jajka po szkocku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wyśmienita potrawa wielkanocna

Jajka po szkocku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka po szkocku

 

Sposób przygotowania:

Jajka po szkocku
Mielone wkładamy do naczynia pieprzymy i solimy do smaku,mieszamy dokładnie do połączenia się składników.Dzielimy na pięć porcji.Następnie gotujemy 5 jajek na twardo.Po wystudzeniu jajek obtaczamy je w mące i zawijamy w wcześniej przygotowaną porcję mielonego,formujemy kulki.Pozostałe jajko roztrzepujemy z 1 łyżką wody posłuży nam do wykonania panierki.Kule obtaczamy w roztrzepanym jaku potem w bułce tartej.Panierka powinna grubo pokrywać mięso,więc jeśli trzeba,należy panierowanie powtórzyć.Tak przygotowane kule smażymy w głębokim oleju 5-6 minut w nie za wysokiej temperaturze. Ponieważ w za gorącym oleju wierzchnia warstwa mięsa za szybko się zrumieni a środek pozostanie surowy. Tak przyrządzone kulki można podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do sałatki.
Jajka po szkocku
W przygotowane mielone zawijamy obtoczone jajka.
Jajka po szkocku
Kulki mięsne obtaczamy w jaku i bułce tworząc panierkę
Jajka po szkocku
Opanierowane kulki Smażymy w głębokim oleju na brązowy kolor
Jajka po szkocku
Nawet najmłotsi w rodzinie z przyjemnością zmywają naczynia po posiłku :)