Łukasz P

Łukasz P

Kucharz
[Przepisów: 4]

Jajka po benedyktyńsku w sosie ala holenderskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jajka po benedyktyńsku w troche odmienionej wersji sosu holenderskiego, z bekonem podane na tostach. Idealne na weekendowe śniadanie.

Jajka po benedyktyńsku w sosie ala holenderskim

Składniki:

Jajka po benedyktyńsku w sosie ala holenderskim

 

  • 3 jajka
  • ocet
  • sól i pieprz
  • 100 gram jogurtu greckiego
  • łyżka musztardy dijon
  • szczypiorek
  • odrobina parmezanu
  • 2 plastry boczku
  • 2 tosty

Sposób przygotowania:

Jajka po benedyktyńsku w sosie ala holenderskim
Używając szklanki wycinamy okrągłe tosty, podpiekamy je. W blaszanej misce mieszamy jedno żółtko z jogurtem naturalnym i musztarda, stawiamy na garnku z gotująca wodą i intensywnie mieszamy aż sos stanie się gęsty, uważamy żeby nie powstały grudki, na koniec dodajemy odrobinę startego parmezanu. Na suchej patelni podsmażamy bekon. W głębokim garnku gotujemy wodę, dodajemy dwie łyżki octu, Mieszamy bardzo mocno wodę aż powstanie wir i ostrożnie wlewamy wybite wcześniej do filiżanki jajko, gotujemy 3 i pół minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową, jeszcze ciepły sos doprawiamy sola i pieprzem dodajemy posiekany szczypiorek.